13 Disember 2009

Perniagaan Menurut Pandangan Islam

Salam dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua pelawat-pelawat blog Kehidupan Suatu Perjalanan. Sudah lama saya tidal update blog saya sejak kebelangan ini, kerana saya agak sibuk sedikit untuk mengemas kini kerja-kerja saya sepanjang tahun 2009.

Mungkin anda semua sedang menanti-nanti entri/post terbaru dari saya kan? :)
Walau sibuk macam mana pun saya akan update juga post saya jika masa mengizinkan saya.

Baiklah, post saya pada kali ini ialah tentang perniagaan. Saya sengaja membuat post tentang perniagaan ini untuk berkongsi info dengan anda semua.

Baiklah, sebagai mukkdimah ataupun pembuka bicara saya untuk post ini, saya akan berkongsi sedikit sebanyak tentang difinisi perniagaan dahulu.

DEFINISI PERNIAGAAN

Apa itu perniagaan? Apa yang anda faham tentang perniagaan? Ya, saya rasa anda semua amat fasih sekali jika membincangkan tentang pernigaan. Memang tidak syak lagi, perniagaan adalah aktiviti urusan jual-beli sesuatu barang yang mana berlaku antara dua pihak iaitu penjual dan pembeli.

Antara lain definisi perniagaan ialah sesuatu kontrak('akad/perjanjian) pertukaran sesuatu barang antara penjual pembeli untuk mendapatkan keuntungan, yaang mana si penjual akan mendapat untung hasil jualannya manakala si pembeli mendapat untung dengan apa yang dia perolehi setelah membeli barang, dengan kata lain si pembeli mendapat kepuasan sesuatu barangan(produk) yang dia beli.

DEFINISI PERNIAGAAN MENURUT ISLAM
Sekarang kita tengok pula definisi perniagaan menurut islam :
1. Dalam islam definisi perniagaan dalam istilah fiqah ialah "JUALBELI". Dalam bahasa arab pula di sebut "AL-BUYU'" .

2. * "Pernigaan dalam pengertian syarak ialah pertukaran barang dengan barang, (atau harta dengn harta, atau harta dengan barang), dengan persetujuan kedua-dua belah pihak di antara penjual dan pembeli atau pertukaran milik dengan gantian (bayaran/mubadalah), mengikut cara-cara yang di izinkan oleh syarak".

3. ** " Perniagaan ialah merupakan pertukaran dalam bentuk wang dengan barang, atau barang dengan barang dengan tujuan mendapatkan keuntungan"

4. *** " Perniagaan ialah kontrak pertukran barang dengan barang untuk mendapatkan keuntungan."


Itulah antara sebahagian beberapa definisi perniagaan menurut islam. Dan apa yang di maksudkan dalam senarai di atas itu ialah, dalam perniagaan akan berlaku pertukaran barang dengan barang dan barang dengan wang di antara kedua-dua belah pihak. Dan pada masa yang sama juga kedua-dua belah pihak akan mendapat keuntungan, serta segala urusan dalam jualbeli adalah sah di sisi syarak malahan juga berlaku persetujuan bersama antara penjual dan pembeli.


Saya rasa itu sahaja untuk perkongsian saya untuk anda semua pada kali ini. Dan InsyaALLAH saya akan sambung pula tentang perniagaan dari sagi islam (Siri 2) ini di masa akan datang :)

Jumpa lagi di masa akan datang.... Tunggu yee :)

*(Al-Syed Sabiq, Fiqh Sunnah, Jilid III, Hal. 46)
**(Al-Shaybani, al-iqna', Hal.195)
***(Ibn Abidin, Radd al-Mukhtar, Jilid II, Hal. 29)

Tiada ulasan: